dilluns, 23 de gener del 2017

El parlar de Palafrugell. El suro (1a part)

A toc de corn. Dibuix a tinta sobre paper, realitzat per Miquel Ros Saballs, l'any 2009

A toc de corn. Amb celeritat, sense perdre temps. Expressió genuïnament palafrugellenca que prové, de ben segur, del corn de Can Mario, la fàbrica surera Armstrong, que regia amb el seu inconfusible so la vida i els horaris dels palafrugellencs fins ben entrats els anys setanta.

A mitjan novembre de l'any 2016, l'Escola Torres Jonama de Mont-ras, va dur a terme la setmana de l'eix, que aquest any es va dedicar al suro. Per això, tots els alumnes de l'escola en diferents grups, depenent dels cursos o nivells, van participar en diversos tallers i, com a cloenda, una visita al Museu del Suro de Palafrugell.

Aprofitant que “el suro” fou el tema tractat en el projecte interdisciplinari del curs d'enguany, l'escola, va tenir l'amabilitat de convidar-me per fer una xerrada a l'alumnat de cicle superior, sobre la parla exclusivament surera, sorgida en una època en què aquesta indústria era l'activitat predominant a la vila de Palafrugell.

Els alumnes de cinquè i sisè, doncs, van realitzar una sèrie de fitxes elaborades a través d'expressions sureres, extretes en la seva totalitat del llibre “Coses sentides, el parlar de Palafrugell del qual en soc coautora, juntament amb en Carlos Serra Mayoral. El resultat final el trobareu en la segona part d'aquest article, també publicat en aquest blog com a: El parlar de Palafrugell. El suro (2a part).

Moltes gràcies a l'escola per ajudar a salvaguardar la parla palafrugellenca!

--
Per saber-ne més:

1 comentari:

  1. Molt bé!! Maria. Un èxit! Felicitats! A mig termini, algú s'ha plantejat la conveniència de fer-ne una reedició del llibre, amb noves entrades i aportacions?

    ResponElimina