Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París, l'any 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

dissabte, 2 de març del 2019

Mar Casariego Córdoba, capitana de Sea Shepherd Global. El món és dels valents!

La Mar amb l'uniforme de la tripulació de l'ONG Sea Shepherd Global, l'any 2019. Foto Maria Bruguera

Get involved? There are many ways you can take action today to help defend, conserve and protect our oceans!. Vols involucrar-te? Hi ha moltes maneres que pots actuar avui per ajudar a defensar, conservar i protegir els nostres oceans.
 
Així, d'aquesta manera, a través del web de l'ONG per a la conservació marina més activa del món Sea Shepherd Global conquereix als seus voluntaris; ja sigui per enrolar-se en alta mar, com és el cas de la intrèpida protagonista d'aquesta història, o bé en la logística des de terra ferma. I d'aquesta manera, la Mar es va plantar a Mèxic per a la seva primera entrevista amb l'organització l'any 2015. 
 
Mar Casariego Córdoba és capitana de diversos vaixells de l'organització, depenent de les necessitats o del projecte que s'ha de cobrir. En aquesta foto, a la cabina de l'Age of Union (antic Sam Simon), el 3 de gener de 2021. Foto Pilar Malo / Sea Shepherd Global (SSG)

Mar, és la segona dels dos fills d'Ángel i Guillermina, els darrers faroners del far de Sant Sebastià de la Guarda de Llafranc
des de l'any 1986 al 2000, any en què el far es va automatitzar definitivament. Mar, nascuda el 1992, sosté que pel fet d'haver viscut els primers vuit anys de la seva vida en una balconada permanent sobre el mar, va ser un fet clau perquè s'apassionés per la vida marina i també pels ocells. Més endavant, en l'edat en què els joves han de decantar llur futur, la Mar decideix d'estudiar Batxillerat Internacional a Girona, seguit d'una llicenciatura en Dret Internacional a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i realitzant dos cursos a l'estranger; Finlàndia i Xile. Tot això, combinat amb classes d'idiomes i cursos de vela, doncs la Mar també és Tècnica Esportiva en aquesta modalitat i té la titulació de Capitana per a l'Agència Marítima i de Guardacostes del Regne Unit, que vol ampliar per arribar a ser Capitana de Creuer i de Marina Mercant, que són els vaixells més grans que naveguen pel mar. 
 
La Mar pilotant una llanxa ràpida a Libèria. Fons Sea Shepherd Global (SSG)

L'experiència laboral de la Mar, es va iniciar a Calella de Palafrugell de la mà del Club Vela Calella; primerament, com a monitora de vela i més endavant com a marinera en vaixells de vela més grans. Amb aquest currículum, no és d'estranyar que l'ONG Sea Shepherd Global la recaptés ràpidament inicialment, com a voluntària a temps parcial (des del 2015) i als inicis del 2018, treballant-hi a temps complet.
 



La Mar pilotant enmig d'una impressionant tempesta amb onades de més de 15 metres. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
 
Però, què és i què fa exactament l'organització Sea Shepherd Global? La Sea Shepherd Global (SSG) va ser fundada el 1977, als Estats Units per l’exactivista de l'ONG Greenpeace Paul Watson, que va ser expulsat per aquesta darrera organització després d’una acèrrima discussió sobre com actuar en la caça furtiva de balenes. De manera que Sea Shepherd Global és una organització ecologista internacional sense ànim de lucre, que utilitza estratègies d’acció directes per a protegir la indefensa fauna marina i posar fi a la destrucció de l'hàbitat als oceans amb la finalitat de defensar, conservar i protegir l'equilibri de la biodiversitat, l’ecosistema i les espècies dels oceans i fer acomplir les lleis internacionals de conservació. Les seves campanyes es regeixen per la Carta Mundial de la Natura de les Nacions Unides i d’altres lleis que protegeixen a les espècies marines i llurs entorns.  

La Mar amb una inspectora de pesca del govern gabonès que treballa conjuntament amb l'organització. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
 
Els inicis de la Mar dins l'organització es basaven en tasques de voluntariat com a marinera a bord del veler Martin Sheen (l'únic vaixell de vela de la flota de la See Shepherd Global), defensant la vaqueta marina (el mamífer marí més amenaçat del planeta en l'actualitat) a les costes de Mèxic, però ràpidament va passar a formar part de la tripulació, esdevenint capitana des del 2019 amb diversos vaixells com l'Age of Union (antic Sam Simon, anomenat també "Anti Poaching", anti-caça furtiva), el Bob Barker (un dels més grans que té l'organització) i l'Ocean Warrior, sempre lluitant contra la pesca furtiva i il·legal, estimada entre el 15 i el 40% del total de captures globals del planeta i contra la matança incontrolada de mamífers marins. 
 
El Sam Simon (conegut també com a Anti Poaching), que el 2021 va passar a anomenar-se Age of Union, és el vaixell estrella contra la caça furtiva a alta mar de l'organització. Fons Sea Shepherd Global (SSG) 

Malauradament, encara hi ha molts països que es neguen a reconèixer la seva prohibició, com ara Noruega i Islàndia, que segueixen comercialitzant amb la caça de balenes, les Illes Fèroe (Atlàntic Nord) que continuen matant balenes pilot (coneguda també com a cap d'olla negre o cap d'olla comú) i d'altres cetacis que viatgen a través de les seves aigües, però sobretot Japó, que any rere any, durant l'estiu austral, grans quantitats de flotes de vaixells es dirigeixen al Santuari de les Balenes, emplaçat a l'oceà sud, per massacrar centenars de balenes sota l'aparença "investigació científica". Un reclam rebutjat per la Comissió Balenera Internacional (CBI), així com per a la Cort Internacional de Justícia i de les Corts Federals d'Austràlia. 
 
El Bob Barker va ser un antic balener noruec a l'Àfrica, ara reconvertit en un agressiu vaixell de persecució de l'organització. Fons Sea Shepherd Global (SSG)

El 16 d'abril del 2015, mentre la Mar estava treballant en aigües del Golf de Mèxic protegint la vaqueta marina, el vaixell Bob Barker va protagonitzar una de les persecucions més llargues i angoixants al mar dins l'operació coneguda com la "Icefish". Quasi quatre mesos (110 dies) a alta mar varen ser necessaris per capturar el vaixell més letal dels sis que hi havia dispersats pel món dedicats a la caça furtiva de lluç austral (conegut també com a lluç negre o lluç xilè): el Thunder, de bandera nigeriana. 
 
La INTERPOL estima que el Thunder hauria obtingut més de 76 milions de dòlars en captures il·legals a l'Oceà Antàrtic des que el van incloure en la llista negra l'any 2006. A banda, malauradament també tenia un paper important en el tràfic de persones i els sistemes de treball de la seva tripulació ratllaven l'esclavitud. El desembre de 2014, l'Age of Union (antic Sam Simon) va confiscar 72 quilòmetres de xarxa il·legal per a la pràctica de l'art de fons, abandonada a alta mar per l'infame vaixell furtiu Thunder

Intent d'alliberació d'una balena capturada per pesca en cercle. Al seu alliberament, va estar molta estona donant voltes sobre si mateixa desorientada. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
 
La Mar explica satisfeta que a ran de les campanyes d'acció directa de l'organització Sea Shepherd Global, s'ha aconseguit impedir la matança de més de 6.000 exemplars de balenes, però que tot i el manifest de l'organització en contra de la matança de foques al Canadà i la prohibició de la importació de productes d'aquest mamífer marí als Estats Units i a Europa, Canadà continua matant milers de cries de foca cada any. 
 
Els fustigadors saquegen els santuaris de la vida marina amb absoluta immunitat i la pesca il·legal no declarada ni regulada (coneguda amb les sigles INDNR) és un fet constant a alta mar; lluny dels ulls de les autoritats internacionals i de l'escrutini públic. Malgrat existeixen lleis i acords per protegir la fauna marina i els seus hàbitats, aquests poden ser difícils de fer-se aplicar a causa de la manca de voluntat política, recursos econòmics insuficients o bé fronteres transaccionals que en difuminen la jurisdicció. Aleshores, quan existeix un buit en l'aplicació de les lleis l'ONG Sea Shepherd Global actua per poder omplir aquest forat i la Mar, que és especialista en Dret Internacional, amb un domini absolut de la llengua anglesa, és un puntal dins l'organització per informar als representants legals dels països que infringeixen les lleis i difondre la Carta Mundial de la Natura de les Nacions Unides.
 
Pesca en cercle massiva de tonyina. No hi ha escapatòria!. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
 
No cal anar massa lluny en la memòria col·lectiva si es vol parlar de desastres provocats per vessaments de petroli incontrolat. El cas del vaixell petrolier Prestige (de propietat liberiana, construït al Japó el 1976) que es va enfonsa davant les costes gallegues el 2002, creant una immensa marea negra de cru "chapapote", que va afectar de ple tota costa de Galícia i la zona nord de Portugal fins a les Landes de França, provocant un absolut desastre ecològic considerat el tercer accident més costós de tota la història marítima.... Desgraciadament, cap país queda immune, doncs d'altres accions no menys importants obliguen a desplaçar l'organització per controlar els innombrables abocadors d'escombraries marins, com també fins les plantes petrolieres que realitzen constants perforacions i vessaments incontrolats. 
 
La massificació d'escombraries al mar, que estan saturant els oceans, creen un impacte devastador en els ecosistemes marins on competeixen amb els articles de consum diari, com ara: ampolles de plàstic, llaunes d'alumini, globus, bosses de plàstic, encenedors, cigarretes, medicaments, rodes de vehicles, conjuntament amb arts de pesca abandonades a la seva sort, com ara quilòmetres i quilòmetres de xarxes a la deriva, fils de niló, cordes, ganxos, hams de totes mides i boies que es desenganxen per accident o bé que es rebutgen intencionadament a alta mar. Sovint, aquests residus causen lesions i morts per ofegament, enredades i enverinament per ingesta a la fauna marina, alhora que posa en risc la salut dels humans, doncs els microplàstics ingerits pels animals marins que duen toxines com el mercuri, passen a la cadena alimentària, de manera que és una bona raó per deixar de menjar peix que no se sap d'on prové.   

Taurons pescats per error en comptes de tonyina i rebutjats al mar un cop morts a coberta. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
 
Malgrat que el panorama actual es mostra absolutament desolador, la Mar, juntament amb la resta de voluntaris de l'organització, ens aporten un bri d'esperança enmig de la fràgil i indefensa vida marina, ja sigui amb l'acció directa a alta mar o bé treballant amb els representants dels governs per a l'aplicació de les lleis de protecció de la fauna marina: "No violem les lleis, les defensem. No ens oposem a les nacionalitats, ens oposem a les accions que perjudiquen els oceans, independentment de la raça, nacionalitat, edat, sexe i religió. Som pirates de compassió, caçant i destruint pirates de beneficis". 
 
"Es necessita un pirata per aturar un altre pirata" (It takes a pirate to stop a pirate). Capità Paul Watson

Tortuga capturada per pesca en cercle. Va morir del xoc amb la barcassa i llençada al mar. Fons Sea Shepherd Global (SSG)
  
Si teniu la intenció d'enrolar-vos i formar part de l'ONG Sea Shepherd Global, aquí trobareu les principals activitats que duen a terme:
  • Lluita contra la caça furtiva de balenes, la cacera massiva de foques i la matança de cries de foques arpa (conegudes també com a foques d'abric blanc)
  • Lluita contra la pesca de taurons per a la venda il·legal de les seves aletes
  • Control de la pesca massiva practicada en arts de pesca considerades d'alt risc per a la conservació de la fauna i la flora marina (pesca en cercle, arrossegament, palangres)
  • Captura de xarxes de deriva (cortines invisibles que suren sobre el mar, però que resulten imperceptibles per als mamífers marins)
  • Assistència amb el govern de Costa Rica (Amèrica Central) per aturar la pesca furtiva d’ous de tortuga (després de pondre'ls a les platges)
  • Assistència a la guarda costera en tasques de vigilància a les Illes Galápagos (Oceà Pacífic) i d'El Gabon (Àfrica Central)
  • Assistència amb el govern de Mèxic per controlar la pesca massiva del peix totoaba (del qual només n'aprofiten la bufeta natatòria), així com la protecció del mamífer marí vaqueta marina que es troba en perill d’extinció crític (ja que només se’n coneixen trenta exemplars a tot el món)
  • Treballar conjuntament amb agències de l'ordre com la INTERPOL i associar-se amb governs del món per evitar la pesca il·legal, no declarada i no regulada, en les seves aigües sobiranes
 
Aprofitant uns dies de descans i visitar a la seva família, la Mar va fer una conferència sobre les tasques que realitza a l'ONG Sea Shepherd Global, convidada per l'Espai Jove Can Genís de Palafrugell, el 24 de setembre de 2022. Foto Paco Dalmau 
 
Actualització hivern 2023: en l'actualitat la Mar està treballant al servei de SOS Mediterranée; una organització marítima humanitària de rescat europea que actua al Mediterrani i impulsa campanyes martítimes per evitar la mort de persones que fugen de Líbia per mar.

--
Per saber-ne més:
  • Conferència Mar Casariego - capitata de Sea Shepherd Global. Espai Jove Can Genís, Palafrugell, 24 de setembre de 2022

Enllaços relacionats:
 
Entrevistes a Mar Casariego Córdoba:
 
I per escoltar-ne més:
  • Ambergis. Klogr - Official Music Video. Sea Shepherd Global
  • Bullet with butterfly wings. The Smashing Pumkins
 

46 comentaris:

  1. Ostres, quina feina de valents que fa la Mar! No en tenia ni idea. Gràcies per explicar-ho, Maria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, que fan bona feina la Mar i la resta de voluntaris.
      Gràcies per llegir-lo Marta.

      Elimina
  2. Admiro a la Mar, que conec de petita, perquè ha posat la seva intel·ligència, sensibilitat, força i convicció al servei de la protecció de la nostre biodiversitat!!
    SEA SHEPPERD era poc coneguda a casa nostre i gràcies a articles com aquest ajudaran a fer conèixer aquesta admirable labor!!
    Gràcies MARIA per aquest Reportatge tan complert i clar que has elaborat!!!
    El passarem!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, i gràcies a tu i a l'Enric que vàreu convidar la Mar a fer la xerrada aquest article ha sigut possible!

      Elimina
  3. Gran feina de la Mar! Absolutament necessària, per desgràcia. Gràcies per difondre Maria!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malgrat les fotos poden semblar crues, serveixen per no obviar la trista realitat.
      Gràcies Enric!

      Elimina
  4. María, t,agraeixo molt aquest reportatge fet amb professionalitat i amor. El futur del món està en les nostres mans i sobretot en gent valenta com la Maria. Àngels Massagué

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies Maria per aquest article tan ben explicat de la feina que fa la Mar per donar-la a conèixer i divulgar-la.

    ResponElimina
  6. Molt interessant Maria com sempre.
    Verdaderament una bona feina tant la Mar (que no conec) i també la teva de divulgació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Isabel per estar sempre aquí seguint els fets i les històries del protagonistes del blog!

      Elimina
  7. Grac ies Maria per aquesta historia tan important de conservar la biodiversidad. Visca el Sea Shepherd i tothom que fan la lutte contra percar illegal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Anne en la distància, però tan a prop en el cor.
      De ben segur que Sea Shepherd Ireland també fa bona feina!

      Elimina
  8. Gràcies Maria. Magnifica tasca la de la Mar Casariego i de La Sea Shepherd Conservation Society
    Felicitats Maria. Bon article, ens obre els ulls a tots i ens ajuda a prendre consciència del problema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joan per la felicitació i pel comentari que és molt encertat!

      Elimina
  9. Molt bona informació Maria. No s'havia que existia el Sea Shepherd i desconeixia la seva feina. Felicitats a la Mar i a tot el seu equip. És una pena que de vegades estem envoltats de notícies negatives i també s'hauria de fer difussió d'aquestes ONG. Endavant i una abraçada molt gran-1

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maria, és ben cert que sovint no ens arriben les bones tasques que fa la gent i aquesta ONG i els seus voluntaris n'és un clar exemple.
      Una abraçada també per vosaltres família!

      Elimina
  10. Maria ,molt i molt be el teu article. Jo me recordo molt de la Mar quan era petitona . lLa veia molt sovint i era tant maca ! semblava
    una nina i tambe recordo que li vaig fer una nina negrita de roba.
    i ara es capitana de barco . me alegro per ella, ddons segur que li encanta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo també la recordo i remenant vaig trobar una foto amb el seu germà i la colla, entre ells en Pau. La Mar talment era una nina, menudeta i molt rossa. Els anys han anat passant i, si no arriba a ser per la xerrada que va fer a l'Eix, no hagués sabut res d'ella. Són d'aquelles sorpreses agradables que et dóna la vida.
      Me n'alegro mama que t'hagi agradat. I moltes gràcies pel comentari!

      Elimina
  11. La Mar i el mar, no podria ser d'altre manera. Tot un exemple de força, valentia i humanitat. Sea Shepherd bravo!!
    Gràcies pel reportatge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ben cert, havia de ser així!
      Gràcies per llegir-lo i comentar-lo, poeta anònim.

      Elimina
  12. Article Documentadíssim, Mària, que explica amb tot detall la feina que fa la Mar Casariego i Sea Shepherd en els oceans del planeta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Lluís!
      Esperem que, per mica que sigui, serveixi per conscienciar-nos.

      Elimina
  13. Maria un gran article molt interessant i documentat , ben explicat com sempre fas i moltes gràcies per donar a conèixer aquesta feina de gent tant valenta com la Mar . Moltes gràcies a les dues !!!! . Susanna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu Susi!
      A mi també em fa feliç de donar-li un reconeixement a la Mar i l'ONG amb qui treballa, encara que només sigui a través d'aquest humil blog.

      Elimina
  14. Gent com la Mar fan que no perdem l'esperança en què el nostre mar es recuperi...per sobretot, i pels que són del poble, la nostra feina és conscienciar als més petits! Felicitats per l'article!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Miriam, i sé que vosaltres des de Triton Diving Llafranc feu molta feina, tant de conscienciació de la fauna i flora marina, com en col·laboracions més actives de campanyes de neteja del fons marí i la costa.
      Moltes gràcies pel comentari!

      Elimina
  15. M'ha agradat molt Maria, interessant sempre els teus articles, gràcies per fer-nos interessar per coses de gran interès. I sort de gent com la Mar i les ONG, és una lluita constant, gràcies!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament i malaurada és una lluita constant, i per això està bé fer difusió del que fa gent com la Mar i com molta d'altra que resta en l'anonimat.
      Moltes gràcies per estar sempre aquí Sònia!

      Elimina
  16. Un article molt complert!, et felicito Maria.
    Desconeixia l'ONG Sea Shepherd i tampoc coneixia a la protagonista, la Mar. Quina gran tasca que realitzen, és digne d'admirar! Sort en tenim de les organitzacions que protegeixen el medi ambient.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marta pel teu comentari i quanta raó que tens!

      Elimina
  17. Sento una gran admiració per Mar, que va nexe per las vigílies de Sant Joan, companys de faena de la seva mare en aquells moments,em sento gran amic de la família.Falta molta gen com ella en aquell mon que vivim...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Joan Pere per aquest preciós comentari. Certament, ens manca molta gent amb aquesta estima altruista envers els mars, oceans i tota la flora i la fauna que hi habita.

      Elimina
  18. Increible la tasca de la Mar i Sea Shepherd. Moltes gràcies per explicar-ho amb tant detall. Ho desconeixia. Admirable. No vaig poder assistir a la Xerrada, m'hagués encatat i a la Maren també. Endavant les noves generacions d'activistes i la seva enorme consciència i determinació. Per un futur millor. Molta natura i humanitat.

    ResponElimina
  19. Em sap greu que no haguessis pogut assistir a la xerrada, però segur que no serà la darrera, ja que cada vegada que la Mar ve a visitar als seus pares se n'organitza una.
    Esperem que no sigui massa tard per salvar els oceans i, com bé dius, la natura i la humanitat.
    Moltes gràcies pel comentari!

    ResponElimina
  20. Josep Castelló24/12/19 0:05

    Gran tasca de divulgació sobre personatges propers. Maria, enhorabona per tots els articles.

    ResponElimina
  21. Moltes gràcies Josep pel comentari. Tu també fas molt bona feina!

    ResponElimina
  22. Bon dia Maria
    Moltes gràcies per la tasca de dibulgació que estas portant a terme i més concretament de la feina tant admirable de la Mar.
    Em de lluitar molt per el que creiem, fes una ullada a la meva web www.elracosostenible.com en reconstrucció, que com veuràs al Storytelling, ve d'una casa rural i que per un càncer vaig canviar el xip. Vull protegir la natura i facilitar el seu coneixement als discapacitats.
    Al no tenir mitjans (els bancs no et fan costat, si no tens) he decidit crear una cooperativa sense ànim de lucre per poder tirar endavant !!
    ÀNIMS A TOTS ELS QUE LLUITEM PER FER UN MÓN SOSTENIBLE !!
    ENS EN SORTIREM !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu Àngel pel teu comentari.
      He llegit el teu Web amb deteniment i em sembla una història increïble.
      La idea del crowdfunding podria estar bé, però desconec com funciona. El que sí que penso, és que com que sembla que el teu vaixell és únic, podries fer-ne molta més publicitat; tant a les empreses que lloguen vaixells, com a hotels, càmpings, oficines de turisme...
      Totalment d'acord amb tu que la Mar fa una gran tasca, digne d'admirar!

      Elimina
  23. Laia Ramisa20/9/22 12:23

    Admiro moltissim la feina de la Mar. Amigues de la infancia amb molts records juntes! Tot i la distancia segueixo els seus passos, grana passos!!!! Gran article Maria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Laia, quina il·lusió em fan les teves paraules.
      I sí que us recordo amb la Mar quan éreu petites. A mi em passa igual que a tu, admiro a la Mar. El valor que té és immens i ja no només per ser capitana de marina mercant, sinó per tota la labor que està duent a terme través de l'ONG Sea Shepherd Global.
      Moltes gràcies per la felicitació i fins aviat!

      Elimina
  24. La Mar tant pel seu nom com per on va viure fins els vuit anys, havia de ser capitana de vaixell i a més per una bona causa. Felicitats Maria pel teu treball.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó del món. Ja ho havia pensat també...
      En fi, sigui el que sigui, el que fa aquesta jove és molt admirable. Moltes gràcies pel comentari!

      Elimina
  25. Fantàstica la feina de la Mar i de tota la gent com ella.
    Gràcies Maria per fer-ne difusió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, tot i que cadascun de nosaltres podem aportar qualsevol tipus d'ajut, encara que sigui insignificant tota bona acció és benvinguda.
      Moltes gràcies pel comentari!

      Elimina