Plaça Nova amb la torre de Can Moragas i la font, construïda al taller de Gustave Eiffel, 1908. Foto: Àngel Toldrà Viazo. Fons: AMP.

dimecres, 16 de març de 2016

Raquel Gifre i Gelpí. Recordant na Raquel, la tavernera de Calella

 

Raquel Gifre i Gelpí, Calella de Palafrugell (13 de novembre de 1913 - 13 de gener de 1997) fou una empresària catalana. Va regentar durant molts anys la taverna Ca la Raquel de Calella de Palafrugell. Es va casar amb Francesc Barrera i Planas, conegut com a François, pel fet d'haver nascut a Reims (França), per bé que residia a Calella des dels dos anys de vida.

Al local "Ca la Raquel" de Calella de Palafrugell, que va començar com a botiga de queviures (tienda de ultramarinos) per part d'un avantpassat del seu home, s'hi venia menjar, productes de drogueria, espardenyes, gel i un xic de tot. Al darrere de la botiga hi tenia tres botes; una de vi, una de rom i una de conyac que venia a granel.

 

L'any 1939, acabada la Guerra Civil, la Raquel i el seu marit, varen haver de marxar a un camp de concentració francès durant uns quants anys. Cap els inicis de la Segona Guerra Mundial (entre 1942 i 1943) la Raquel va tornar i es va fer càrrec de la taverna que durant la seva absència se'n va cuidar la seva sogra, Paquita. 


La Raquel, tot ajudant la seva sogra a la botiga, compaginava la feina de despatxar amb treballs de modista. Va anant convertint la botiga de queviures en una taverna; rellevant els taulells i el mobiliari de la botiga, els substituí per unes taules de fusta i quan va començar el boom del fenomen turístic a Calella, per iniciativa del seu fill Llibert (doncs es va quedar viuda molt jove) hi van muntar una barra, convertint així el local en una taverna amb cara i ulls. A causa dels impagaments, van decidir dedicar-se de ple a l'hostaleria l'any 1958.[1]

 

La vida de Raquel va passar per diverses etapes; fou una de les primeres dones de la zona que es va treure el carnet de conduir. Es va iniciar al món de la conducció amb un SEAT 600, que no va servir gairebé mai i el va regalar al seu fill Llibert. Davant del fracàs del cotxe, va comprar una moto Vespa. Un altre fracàs; el primer cop que la va agafar, es va encastar contra els plataners del davant de casa seva. Amb tot això, no voler conduir mai més. Ajudava en l'organització de totes les festes que es feien a Calella i col·laborava confeccionant les disfresses dels carnestoltes. Va escriure en una llibreta pensaments carregats d'amor i d'odi contra la Guerra Civil, que la va separar del seu estimat durant molt de temps.[2] 

 

En una època en què el contraban de tabac estava a l'ordre del dia, la Raquel col·laborava de manera acèrrima amb els contrabandistes, estant a l'aguait de la Guàrdia Civil que patrullava vigilant pel poble. La taverna era parada obligada dels guàrdies per fer-hi el toc i tot fent la partida en una taula, no se n'adonaven que a sota d'aquesta, hi havia els paquets de tabac camuflats.

  La taverna es va convertir immediatament en segona residència del cantaire i acordionista Alejandro Ungé, conegut com en "Lejandro de Calella". Hi anava als capvespres i a les nits a fer cantar els parroquians que hi anaven a sopar.


La Raquel va aconseguir molta popularitat a Calella i es considera que el seu local era visita obligada de qui volia fer un bon àpat de torrades amb anxoves, trincar-se un bon cremat i gaudir d'una popular cantada d'havaneres. S'hi barrejaven turistes, gent del país i diverses personalitats.

Raquel Gifre i Gelpí es va jubilar a l'any 1990 a l'edat de 76 anys, però no va deixar mai de freqüentar el seu local. Set anys més tard, el 13 de gener de 1997, a l'edat de 83 anys, morí de sobte, i després d'haver estat incinerada, les seves restes foren embarcades en un veler i escampades entre Roques Planes i el Golfet, en companyia de la seva família, un grapat d'amics i el grup d'havaneres Port Bo, que li van dedicar una última cantada.[3] 

 

Taverna ca la Raquel, anys 90, Calella de Palafrugell

Referències:
1. «Històries de la Bella Lola». El Nou Palafrugell, 08-08-2003
2. «Anècdotes de la Raquel (VI)». El Nou Palafrugell, 12-03-2004
3. Niell, Maria Dolors. «La gent de Calella». Revista Es Còdol, desembre 2011
4. Fotos Raquel: web La Taverna La Bella Lola, http://www.tavernalabellalola.com/la-raquel

2 comentaris:

  1. Està molt bé, Maria. Una aproximació al personatge escrita en un estil directe i clar. En aquest cinquentenari de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, la taverna de ca la Raquel mereix un recordatori com aquest. Felicitats!

    ResponElimina
  2. Ma agrada Maria com t'ha quedat !!!! jo la recordo de
    mitjana edat, de jove no la tenia present.
    Endevant Marieta , a veura quina ens explicaras aviat........

    ResponElimina