Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París el 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

dissabte, 2 de març de 2019

Mar Casariego i Córdoba, Capitana de Sea Shepherd. El món és dels valents!

Mar amb l'uniforme de la tripulació de l'ONG Sea Shepherd
"Get involved? There are many ways you can take action today to help defend, conserve and protect our oceans!
Vols involucrar-te? Hi ha moltes maneres que pots actuar avui per ajudar a defensar, conservar i protegir els nostres oceans."

Així, d'aquesta manera, a través del web de l'organització no governamental (ONG) per a la conservació marina més activa del món Sea Shepherd conquista als seus voluntaris; ja sigui per enrolar-se en alta mar, com és el cas de la intrèpida protagonista d'aquesta història, o bé en la logística des de terra ferma. I d'aquesta manera, Mar Casariego Córdoba, es va plantar a Mèxic per a la seva entrevista amb l'organització ara fa poc més de tres anys.

Mar Casariego Córdoba pilotant una llanxa ràpida. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Mar, és la segona dels dos fills d'Ángel Casariego i Guillermina Códoba, darrers torrers del Far de Sant Sebastià de Llafranc (Palafrugell). Àngel i Guillermina, varen exercir de farers a Sant Sebastià, des del 1986 al 2000, any en què el far s'automatitzà definitivament. Mar, nascuda el 1992, sosté que el fet d'haver viscut els primers vuit anys de la seva vida en una permanent balconada sobre el mar, va ser un fet clau perquè s'apassionés per la vida marina i també pels ocells. Més endavant, en l'edat en què els joves han de decantar llur futur, Mar decideix d'estudiar Batxillerat Internacional a Girona, seguit d'una llicenciatura en Dret Internacional a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i realitzant dos cursos a l'estranger; Finlàndia i Xile. Tot això, combinat-ho amb classes d'idiomes i cursos de vela, doncs Mar també és Tècnica Esportiva en aquesta modalitat i té la titulació de Capitana per a l'Agència Marítima i de Guardacostes del Regne Unit, que vol ampliar per arribar a ser Capitana de Creuer i de Marina Mercant, que són els vaixells més grans que naveguen pel mar. L'experiència laboral de Mar, s'inicià a Calella de Palafrugell, de la mà del Club Vela Calella; primerament, com a monitora de vela i més endavant com a marinera en vaixells de vela més grans. Amb aquest currículum, no és d'estranyar que l'ONG Sea Shepherd la recaptés ràpidament; inicialment, com a voluntària a temps parcial (des del 2015) i als inicis del 2018, treballant-hi a temps complet. 


Mar pilotant enmig d'una impressionant tempesta. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Però, què és i què fa exactament l'ONG Sea Shepherd? La Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) va ser fundada el 1977, als Estats Units per l’exactivista de Greenpeace Paul Watson, que fou expulsat per aquesta organització després d’una acèrrima discussió sobre com actuar en la caça furtiva de balenes. De manera que Sea Shepherd és una organització ecologista internacional sense ànim de lucre, que utilitza estratègies d’acció directes per protegir la indefensa fauna marina i posar fi a la destrucció de l'hàbitat als oceans amb la finalitat de defensar, conservar i protegir l'equilibri de la biodiversitat, l’ecosistema i les espècies dels oceans i fer acomplir les lleis internacionals de conservació. Les seves campanyes es regeixen per la Carta Mundial de la Natura de les Nacions Unides i d’altres lleis que protegeixen a les espècies marines i llurs entorns.  

Mar amb una inspectora de pesca del Govern gabonès que treballa conjuntament amb l'organització. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Els inicis de Mar dins l'organització, es basaven en tasques de voluntariat com a marinera a bord del veler Martin Sheen (únic vaixell de vela de la flota de la See Shepherd) defensant la vaqueta marina a les costes de Mèxic el mamífer marí que actualment es troba més amenaçat del planeta, però ràpidament passà a formar part de la tripulació més estable del vaixell Sam Simon "anti poaching" (anti caça furtiva) i els darrers set mesos com a Oficial Primera del vaixell Bob Barker (un dels més grans que té l'organització) lluitant contra la pesca il·legal (que està estimada entre el 15 i el 40% del total de captures globals del planeta) i contra la matança incontrolada de mamífers marins. Malauradament, encara hi ha molts països que es neguen a reconèixer la seva prohibició, com ara: Noruega i Islàndia que segueixen comercialitzant la caça de balenes, les Illes Fèroe (Atlàntic Nord) que continuen matant balenes pilot (coneguda també com a cap d'olla negre o cap d'olla comú) i d'altres cetacis que viatgen a través de llurs aigües, però sobretot Japó; que any rere any, durant l'estiu austral, grans quantitats de flotes de vaixells es dirigeixen al Santuari de les Balenes, emplaçat a l'oceà sud, per massacrar centenars de balenes sota l'aparença "investigació científica". Un reclam rebutjat per la Comissió Balenera Internacional (CBI), així com per a la Cort Internacional de Justícia i de les Corts Federals d'Austràlia. 

Enfonsament del Thunder. Al fons, el victoriós Bob Barker. Fons Sea Shepherd (SSCS)
El 16 d'abril del 2015, mentre Mar estava treballant en aigües del Golf de Mèxic protegint la vaqueta marina, el vaixell Bob Barquer va protagonitzar una de les persecucions més llargues i angoixants al mar, dins l'operació coneguda com la "Icefish". Quasi quatre mesos a alta mar (110 dies), foren necessaris per capturar el vaixell més letal dels sis que hi havia dispersats pel món dedicats a la caça furtiva de lluç austral (conegut també com a lluç negre o lluç xilè): el Thunder, de bandera nigeriana. La INTERPOL estima que el Thunder hauria obtingut més de 76 milions de dòlars en captures il·legals a l'Oceà Antàrtic des que el van incloure en la llista negra l'any 2006. A banda, malauradament, també tenia un paper important en el tràfic de persones i els sistemes de treball de la seva tripulació ratllaven l'esclavitud. El desembre de 2014, el Sam Simon, va confiscar 72 quilòmetres de xarxa il·legal (per a la pràctica de l'art de fons) abandonada a alta mar per l'infame vaixell furtiu Thunder

Intent d'alliberació d'una balena capturada per pesca en cercle. Al seu alliberament, va estar molta estona donant voltes sobre si mateixa desorientada. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Mar explica satisfeta que, a ran de les campanyes d'acció directa de l'organització Sea Shepherd, s'ha aconseguit impedir la matança de més de 6.000 exemplars de balenes, però que tot i el manifest de l'organització en contra de la matança de foques al Canadà i la prohibició de la importació de productes d'aquest mamífer marí als Estats Units i a Europa, Canadà continua matant milers de cries de foca cada any. Els fustigadors saquegen els santuaris de la vida marina amb absoluta immunitat i la pesca il·legal no declarada ni regulada (pesca INDNR) és un fet constant a alta mar, lluny dels ulls de les autoritats internacionals i de l'escrutini públic. Malgrat existeixen lleis i acords per protegir la fauna marina i llurs hàbitats poden ser difícils de fer-se aplicar a causa de la manca de voluntat política, recursos econòmics insuficients o fronteres transaccionals que en difuminen la jurisdicció. Aleshores, quan existeix un buit en l'aplicació de les lleis la Sea Shepherd actua per poder omplir aquest forat i Mar, especialista en Dret Internacional, amb un domini absolut de la llengua anglesa, és un puntal dins l'organització per informar als representants legals dels països que infringeixen les lleis i difondre la Carta Mundial de la Natura de les Nacions Unides.

Pesca en cercle massiva de tonyina. No hi ha escapatòria! Fons Sea Shepherd (SSCS)
No cal anar massa lluny en la memòria col·lectiva si es vol parlar de desastres provocats per vessaments de petroli incontrolat. El cas del vaixell petrolier Prestige (de propietat liberiana, construït al Japó el 1976) que s'enfonsà davant les costes gallegues el 2002, creant una immensa marea negra de cru ("chapapote") que afectà de ple tota Galícia i la zona nord de Portugal fins a les Landes de França, va provocar un absolut desastre ecològic considerat el tercer accident més costós de tota la història marítima. Desgraciadament, cap país queda immune, doncs d'altres accions no menys importants obliguen a desplaçar l'organització pel control dels innombrables abocadors d'escombraries marins, com també a les plantes petrolieres que realitzen constants perforacions i vessaments incontrolats. La massificació d'escombraries al mar, que estan saturant els oceans, creen un impacte devastador en els ecosistemes marins on competeixen amb els articles de consum diari, com ara: ampolles de plàstic, llaunes d'alumini, globus, bosses de plàstic, encenedors, cigarretes, medicaments, rodes de vehicles..., conjuntament amb arts de pesca abandonades a la seva sort, com ara quilòmetres de xarxes a la deriva, fils de niló, cordes, ganxos, hams de totes mides i boies que es desenganxen per accident o bé que es rebutgen intencionadament a alta mar. Sovint, aquests residus causen lesions i morts per ofegament, enredades i enverinament per ingesta a la fauna marina, alhora que posa en risc la salut dels humans, doncs els microplàstics ingerits pels animals marins que duen toxines com el mercuri, passen a la cadena alimentària, de manera que és una bona raó per deixar de menjar peix que no se sap d'on prové.   

Taurons pescats per error en comptes de tonyina i rebutjats al mar un cop morts a coberta. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Malgrat que el panorama actual es mostra absolutament desolador, Mar, juntament amb la resta de voluntaris de l'organització, ens aporten un bri d'esperança enmig de la fràgil i indefensa vida marina; ja sigui amb l'acció directa a alta mar o bé treballant amb els representants dels governs per a l'aplicació de les lleis de protecció de la fauna marina: "No violem les lleis, les defensem. No ens oposem a les nacionalitats, ens oposem a les accions que perjudiquen els oceans, independentment de la raça, nacionalitat, edat, sexe i religió. Som pirates de compassió, caçant i destruint pirates de beneficis". 
Es necessita un pirata per aturar un altre pirata (It takes a pirate to stop a pirate). Capità Paul Watson
Tortuga capturada per pesca en cercle. Morí del xoc amb la barcassa i llençada al mar. Fons Sea Shepherd (SSCS)
Si teniu la intenció d'enrolar-vos i formar part de l'ONG Sea Shepher, aquí trobareu les principals activitats que duen a terme:
 • Lluita contra la caça furtiva de balenes, la cacera massiva de foques i la matança de cries de foques arpa (conegudes també com a foques d'abric blanc)
 • Lluita contra la pesca de taurons per a la venda il·legal de les seves aletes
 • Control de la pesca massiva practicada en arts de pesca considerades d'alt risc per a la conservació de la fauna i la flora marina (pesca en cercle, arrossegament, palangres)
 • Captura de xarxes de deriva (cortines invisibles que suren sobre el mar, però que resulten imperceptibles per als mamífers marins)
 • Assistència amb el govern de Costa Rica (Amèrica Central) per aturar la pesca furtiva d’ous de tortuga (després de pondre'ls a les platges)
 • Assistència a la guarda costera en tasques de vigilància a les Illes Galápagos (Oceà Pacífic) i d'El Gabon (Àfrica Central)
 • Assistència amb el govern de Mèxic per controlar la pesca massiva del peix totoaba (del qual només n'aprofiten la bufeta natatòria), així com la protecció del mamífer marí vaqueta marina que es troba en perill d’extinció crític (ja que només se’n coneixen trenta exemplars a tot el món)
 • Treballar conjuntament amb agències de l'ordre com la INTERPOL i associar-se amb governs del món per evitar la pesca il·legal, no declarada i no regulada, en les seves aigües sobiranes

Per saber-ne més: 

40 comentaris:

 1. Ostres, quina feina de valents que fa la Mar! No en tenia ni idea. Gràcies per explicar-ho, Maria.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, que fan bona feina la Mar i la resta de voluntaris.
   Gràcies per llegir-lo Marta.

   Elimina
 2. Admiro a la Mar, que conec de petita, perquè ha posat la seva intel·ligència, sensibilitat, força i convicció al servei de la protecció de la nostre biodiversitat!!
  SEA SHEPPERD era poc coneguda a casa nostre i gràcies a articles com aquest ajudaran a fer conèixer aquesta admirable labor!!
  Gràcies MARIA per aquest Reportatge tan complert i clar que has elaborat!!!
  El passarem!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Certament, i gràcies a tu i a l'Enric que vàreu convidar la Mar a fer la xerrada aquest article ha sigut possible!

   Elimina
 3. Gran feina de la Mar! Absolutament necessària, per desgràcia. Gràcies per difondre Maria!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Malgrat les fotos poden semblar crues, serveixen per no obviar la trista realitat.
   Gràcies Enric!

   Elimina
 4. María, t,agraeixo molt aquest reportatge fet amb professionalitat i amor. El futur del món està en les nostres mans i sobretot en gent valenta com la Maria. Àngels Massagué

  ResponElimina
 5. Moltes gràcies Maria per aquest article tan ben explicat de la feina que fa la Mar per donar-la a conèixer i divulgar-la.

  ResponElimina
 6. Molt interessant Maria com sempre.
  Verdaderament una bona feina tant la Mar (que no conec) i també la teva de divulgació.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Isabel per estar sempre aquí seguint els fets i les històries del protagonistes del blog!

   Elimina
 7. Grac ies Maria per aquesta historia tan important de conservar la biodiversidad. Visca el Sea Shepherd i tothom que fan la lutte contra percar illegal.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Anne en la distància, però tan a prop en el cor.
   De ben segur que Sea Shepherd Ireland també fa bona feina!

   Elimina
 8. Gràcies Maria. Magnifica tasca la de la Mar Casariego i de La Sea Shepherd Conservation Society
  Felicitats Maria. Bon article, ens obre els ulls a tots i ens ajuda a prendre consciència del problema.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Joan per la felicitació i pel comentari que és molt encertat!

   Elimina
 9. Molt bona informació Maria. No s'havia que existia el Sea Shepherd i desconeixia la seva feina. Felicitats a la Mar i a tot el seu equip. És una pena que de vegades estem envoltats de notícies negatives i també s'hauria de fer difussió d'aquestes ONG. Endavant i una abraçada molt gran-1

  ResponElimina
  Respostes
  1. Maria, és ben cert que sovint no ens arriben les bones tasques que fa la gent i aquesta ONG i els seus voluntaris n'és un clar exemple.
   Una abraçada també per vosaltres família!

   Elimina
 10. Maria ,molt i molt be el teu article. Jo me recordo molt de la Mar quan era petitona . lLa veia molt sovint i era tant maca ! semblava
  una nina i tambe recordo que li vaig fer una nina negrita de roba.
  i ara es capitana de barco . me alegro per ella, ddons segur que li encanta.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, jo també la recordo i remenant vaig trobar una foto amb el seu germà i la colla, entre ells en Pau. La Mar talment era una nina, menudeta i molt rossa. Els anys han anat passant i, si no arriba a ser per la xerrada que va fer a l'Eix, no hagués sabut res d'ella. Són d'aquelles sorpreses agradables que et dóna la vida.
   Me n'alegro mama que t'hagi agradat. I moltes gràcies pel comentari!

   Elimina
 11. La Mar i el mar, no podria ser d'altre manera. Tot un exemple de força, valentia i humanitat. Sea Shepherd bravo!!
  Gràcies pel reportatge.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ben cert, havia de ser així!
   Gràcies per llegir-lo i comentar-lo, poeta anònim.

   Elimina
 12. Article Documentadíssim, Mària, que explica amb tot detall la feina que fa la Mar Casariego i Sea Shepherd en els oceans del planeta.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Lluís!
   Esperem que, per mica que sigui, serveixi per conscienciar-nos.

   Elimina
 13. Maria un gran article molt interessant i documentat , ben explicat com sempre fas i moltes gràcies per donar a conèixer aquesta feina de gent tant valenta com la Mar . Moltes gràcies a les dues !!!! . Susanna.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies a tu Susi!
   A mi també em fa feliç de donar-li un reconeixement a la Mar i l'ONG amb qui treballa, encara que només sigui a través d'aquest humil blog.

   Elimina
 14. Gent com la Mar fan que no perdem l'esperança en què el nostre mar es recuperi...per sobretot, i pels que són del poble, la nostra feina és conscienciar als més petits! Felicitats per l'article!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tens tota la raó Miriam, i sé que vosaltres des de Triton Diving Llafranc feu molta feina, tant de conscienciació de la fauna i flora marina, com en col·laboracions més actives de campanyes de neteja del fons marí i la costa.
   Moltes gràcies pel comentari!

   Elimina
 15. M'ha agradat molt Maria, interessant sempre els teus articles, gràcies per fer-nos interessar per coses de gran interès. I sort de gent com la Mar i les ONG, és una lluita constant, gràcies!!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Certament i malaurada és una lluita constant, i per això està bé fer difusió del que fa gent com la Mar i com molta d'altra que resta en l'anonimat.
   Moltes gràcies per estar sempre aquí Sònia!

   Elimina
 16. Un article molt complert!, et felicito Maria.
  Desconeixia l'ONG Sea Shepherd i tampoc coneixia a la protagonista, la Mar. Quina gran tasca que realitzen, és digne d'admirar! Sort en tenim de les organitzacions que protegeixen el medi ambient.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Marta pel teu comentari i quanta raó que tens!

   Elimina
 17. Sento una gran admiració per Mar, que va nexe per las vigílies de Sant Joan, companys de faena de la seva mare en aquells moments,em sento gran amic de la família.Falta molta gen com ella en aquell mon que vivim...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Joan Pere per aquest preciós comentari. Certament, ens manca molta gent amb aquesta estima altruista envers els mars, oceans i tota la flora i la fauna que hi habita.

   Elimina
 18. Increible la tasca de la Mar i Sea Shepherd. Moltes gràcies per explicar-ho amb tant detall. Ho desconeixia. Admirable. No vaig poder assistir a la Xerrada, m'hagués encatat i a la Maren també. Endavant les noves generacions d'activistes i la seva enorme consciència i determinació. Per un futur millor. Molta natura i humanitat.

  ResponElimina
 19. Em sap greu que no haguessis pogut assistir a la xerrada, però segur que no serà la darrera, ja que cada vegada que la Mar ve a visitar als seus pares se n'organitza una.
  Esperem que no sigui massa tard per salvar els oceans i, com bé dius, la natura i la humanitat.
  Moltes gràcies pel comentari!

  ResponElimina
 20. Josep Castelló24/12/19 0:05

  Gran tasca de divulgació sobre personatges propers. Maria, enhorabona per tots els articles.

  ResponElimina
 21. Moltes gràcies Josep pel comentari. Tu també fas molt bona feina!

  ResponElimina
 22. Bon dia Maria
  Moltes gràcies per la tasca de dibulgació que estas portant a terme i més concretament de la feina tant admirable de la Mar.
  Em de lluitar molt per el que creiem, fes una ullada a la meva web www.elracosostenible.com en reconstrucció, que com veuràs al Storytelling, ve d'una casa rural i que per un càncer vaig canviar el xip. Vull protegir la natura i facilitar el seu coneixement als discapacitats.
  Al no tenir mitjans (els bancs no et fan costat, si no tens) he decidit crear una cooperativa sense ànim de lucre per poder tirar endavant !!
  ÀNIMS A TOTS ELS QUE LLUITEM PER FER UN MÓN SOSTENIBLE !!
  ENS EN SORTIREM !!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies a tu Àngel pel teu comentari.
   He llegit el teu Web amb deteniment i em sembla una història increïble.
   La idea del crowdfunding podria estar bé, però desconec com funciona. El que sí que penso, és que com que sembla que el teu vaixell és únic, podries fer-ne molta més publicitat; tant a les empreses que lloguen vaixells, com a hotels, càmpings, oficines de turisme...
   Totalment d'acord amb tu que la Mar fa una gran tasca, digne d'admirar!

   Elimina