Detall del pessebre “Desperteu-vos i aneu a Betlem”, de Ramon Serra i Maria Gràcia Artigas, figures Pepa Pessebres |
El febrer de l'any 2004, un grup de pessebristes procedents de diversos municipis de la comarca, varen fundar l'Associació Amics del Pessebre del Baix Empordà amb seu a Mont-ras, i el mes de desembre del mateix any, ja varen presentar la 1a Mostra de Pessebres i Diorames. Des d'aleshores, any rere any, han continuat exposant els seus treballs. De manera que, enguany, se celebra la 20a edició de la mostra.
Detall del pessebre bíblic realitzat amb figures de «clicks» de Playmobil, de Jordi i Gina García |
Durant aquests vint anys d'història, l'associació ha anat creixent i evolucionant; ampliant l'espai i innovant en les seves creacions, però sobretot s'ha anat dedicant a transmetre aquest art tan tradicional a través de l'escola de pessebrisme. I la vila de Mont-ras, s'ha convertit en l'únic lloc de la comarca on es poden aprendre les diverses tècniques del pessebrisme en les modalitats de diorama i modelatge de figures, a través de cursets, que cada any s'imparteixen des de la mateixa associació i que estan oberts a tots els públics.
Detall del pessebre “Bugada al pessebre”, realitzat pels alumnes de l'Escola Torres i Jonama de Mont-ras, que cada any col·laboren elaborant un pessebre amb diversos materials d'ús quotidià |
Detall del diorama “Naixement a la Sagrada Família”, de Maria García Arenas i Llorenç Riera Lacomba. Fotografia Maria García. Fons Associació Amics del Pessebre del Baix Empordà |
La característica del diorama, construït directament dins d'una caixa, és que juga amb la perspectiva i dona al pessebre de profunditat. Aquesta curiosa tècnica va ser inventada a Barcelona, ara fa més de 100 anys, pel mestre pessebrista Antoni Moliné Sibil, i és especialment apreciada entre els pessebristes, perquè es considera el vessant més artístic del pessebre.
Detall del diorama “Cercant posada”, de Narcís Castells, figures Montserrat Ribes |
Enguany, i coincidint amb el 20è aniversari de la fundació de l'associació, es compleixen 800 anys de la creació del primer pessebre. Punt de partida de les representacions del naixement, quan Sant Francesc d'Assís, aprofitant la celebració de la missa de Nadal de l'any 1223, va proposar als seus companys del santuari de Fonte Colombo, de fer una escenificació en un bosc del poble de Graccio (Itàlia), per a la celebració de l'ofici. En aquella ocasió, doncs, es va fer una representació del naixement de Jesús en una menjadora d'animals com a altar, i un bou i una mula a cada costat de la imatge de l'infant.
Detall del diorama “Nadal al mas Corredor de Pals”, de Joan Pere Hernández Valdivieso |
Detall del diorama “Anunciació als pastors fora vila”, de Pere Colomer Nadal, pintura Jesús Mora Bosch |
El costum de representar el naixement de Jesús durant el temps nadalenc i de reproduir-lo en pessebres amb figures plàstiques, no va arribar fins al segle XV. Primerament, als palaus dels nobles, però a poc a poc, es va anar estenent i popularitzant, convertint-se en una tradició molt arrelada a Catalunya, que alhora va donar peu a celebrar la famosa Fira de Santa Llúcia (als voltants de la catedral de Barcelona), on des de l'any 1788, s'hi poden anar a comprar tota classe de figures, suro, molsa, casetes, estris i materials diversos per poder guarnir els pessebres.
Detall del pessebre popular “Can Pipes d'Esclanyà”, de Lluís Brias Darnaculleta i Josep Farrarons Sicars |
El pessebre, sense cap mena de dubte, es considera un element del patrimoni cultural que actualment es troba en vies de ser inscrit dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. A més, el pessebre popular català té una figura pròpia: el caganer, amb un origen que es remunta a finals del segle XVII i principis del XVIII, però que no es va popularitzar fins al XIX. Aquesta figura, en actitud de fer de cos, pretén amb la seva acció, enriquir la terra i proporcionar prosperitat per a l'any que ve.
El caganer del pessebre exterior, dissenyat pel ninotaire Miquel Llenas Janoher Lai. Fotografia Maria García. Fons Associació Amics del Pessebre del Baix Empordà |
Poema de Nadal El caganer, de Francesca Aubanell
Un pastoret molt golafre
fent camí cap a Betlem
li ha agafat mal de panxa
i busca una mata impacient.
Un majoral l'apressa
“Vinga, vinga, caganer!”
Un pastoret molt golafre
fent camí cap a Betlem
li ha agafat mal de panxa
i busca una mata impacient.
Un majoral l'apressa
“Vinga, vinga, caganer!”
Que tot això et passa
per ser massa llaminer.
L'estel que tot ho vigila
se n'adona d'aquest fet
“Poso la llum més fluixeta”
li diu a l'angelet.
No sigui que algun espieta
descobreixi el pastoret.
per ser massa llaminer.
L'estel que tot ho vigila
se n'adona d'aquest fet
“Poso la llum més fluixeta”
li diu a l'angelet.
No sigui que algun espieta
descobreixi el pastoret.
La tradició diu que la realització del pessebre havia de començar el dia 25 de novembre, per Santa Catalina, i s'havia de desfer el 2 de febrer, dia de la Candelera. Però la societat és canviant; fets com el capitalisme i la globalització ens han envaït i inevitablement han anat transformant les nostres vides i costums. Tanmateix, el pessebrisme és art, cultura i tradició i, com a tal, s'hauria de preservar. Al cap i a la fi, les tradicions formen part de la nostra identitat com a poble.
Per tot això, des de l'Associació Amics del Pessebre del Baix Empordà us conviden a visitar, admirar i difondre una vegada més la Mostra de Pessebres i Diorames de Mont-ras. Tot un aplec de petites meravelles que són obres d'art —efímer, en la majoria dels casos— però art, assegurant-vos que no us decebrà en absolut.
Programa de la XX Mostra de Pessebres i Diorames de Mont-ras, exposats a la Sala Polivalent de l'Ajuntament fins al 7 de gener, i a partir del 8 fins al 28 de gener obert només caps de setmana |
*Fotografies seleccionades de la mostra d'enguany, extretes del blog El pessebre de la Mula, propietat de Jordi Montlló Bolart
--
Per saber-ne més:
Pòdcasts:
- Ràdio Palafrugell - ‘Mode avió’: L'entrevista a Albert Català sobre els pessebres de Mont-ras
Blogs/Webs:
- El pessebre de la Mula: 20 anys de pessebres i diorames a Mont-ras
- El blog d'un de Reus: El Caganer
- Jordi Bilbeny: La sacralitat perduda d'«El Caganer»
I per escoltar-ne més:
- Grup Enderroc. El Caganer
- Cor Vivaldi Televisió, direcció Albert Guinovart. Fum, fum, fum
Un post molt adient per aquestes dates.
ResponEliminaRenoi, 20 anys de l'Associació Amics del pessebre del Baix Empordà!
En repetides ocasions he visitat la mostra de pessebres a Mont-ras i la veritat, és que és fantàstica i molt recomanable per totes les edats. En aquest post ha quedat molt ben reflectit el treball artístic i cultural que fa l'Associació.
Tenim una exposició genial a tocar de casa i això ens hauria d'omplir d'orgull. Moltes felicitats a l'Associació i que en vinguin molts més!
Maria, un post molt interessant i bonic, i ara que ja tenim a prop el Nadal et desitjo que passis unes Bones Festes!
Moltes gràcies Marta. Efectivament, vaig creure oportú de dedicar-los un post, perquè a banda que vint anys ja és una bona data a celebrar, la feina de recuperació i difusió d'aquest art que ens toca tan de prop, val la pena de fer-los-en difusió.
EliminaUna abraçada molt gran, i també et desitjo unes Bones Festes i un any nou ple de nous contes al teu magnífic blog!
Ens despertes molts records Maria! M’ha agradat conèixer la història de la figura del caganer i la integració del pessebre de ganxet de l’avia Lluïsa! Gràcies! Molt bones festes a tots!
ResponEliminaA mi també m'agrada que se't despertin aquests records. I sí, la mare Lluïsa estaria molt contenta de veure el seu naixement de ganxet exposat en una vitrina de la mostra de pessebres de Mont-ras.
EliminaFer el pessebre cada any, era una tradició que ens va acompanyar tota la vida a casa dels pares.
Moltes gràcies Nuri pel comentari!
...moltes gracies Maria, molt bonic el teu escrit, bones festes tinguis en union dels teu...moltes salutacions...Joan Pere Hernandez " valdi"
ResponEliminaMoltes gràcies a tu Joan Pere, et felicito pel magnífic diorama que has presentat aquest any “Nadal al mas Corredor de Pals”!
EliminaBon dia Maria,
ResponEliminaTu sempre fas bona feina a l'hora d'escriure.
Però un cop més gràcies per fer-ho tan bé.
Una abraçada!
Maria Rosa H.
Moltes gràcies pel comentari Maria Rosa!
EliminaMoltes gràcies Maria. Que passis un bon Nadal. Ben cordialment. Joaquim Piera
ResponEliminaMoltes gràcies Joaquim. Els mateixos bons desitjos per a la tu i tota la teva família!
EliminaGràcies Maria, interessant article. No ho sabia que aquests magnífics diorames haguessin començat a Mont- ras, en soc una gran admiradora. Unes boniques festes per a tu i els teus. M' agrada molt llegir- te.
ResponEliminaOlga, doncs hauràs de venir a la mostra d'enguany que segur que encara t'agradarà més. Una abraçada i unes felices festes de Nadal per a vosaltres també!
EliminaLa història de l'ASSOCIACIÓ DE PESSEBRISTES es magnifica, també m'ha agradat molt la vida del teu besavi el "Sec". Aquella gent sense grans estudis només amb la inventiva que tenien feien meravelles, molt millor que alguns arquitectes actuals que tot i haver estudiat tant foten algunes cagades que Déu n'hi do.
ResponEliminaUNA ABRAÇADA PERE COLOMER i NADAL
Moltes gràcies Pere. Ja sé que gaudeixes molt d'aquestes històries, però sobretot d'aquells peculiars "homenots" d'abans que segurament més d'un havies arribat a conèixer…
EliminaQuè t'haig d'explicar més de la història de l'Associació que no sàpigues.
Una abraçada també per a tu i bones Festes de Nadal!
Un bon article Maria, per aquestes dates, fa Nadal i recolza les nostres tradicions.
ResponEliminaMoltes gràcies Xavier. A més, aquesta magnífica exposició la tenim aquí a tocar, doncs encara amb més motiu de fer-ne un xic de ressò.
EliminaHola, Maria,
ResponEliminaMoltes gràcies! Quina bona estona que he passat. I quantes coses que desconeixia!
Una abraçada,
Rosa Angulo
Que bé que t'ho hagis passat bé. Jo em vaig sorprendre amb l'antiguitat de totes aquestes tradicions.
EliminaUna abraçada Rosa!
Hola Maria !
ResponEliminaEnhorabona per aquesta entrada explicativa de l'associació de pessebristes del Baix Empordà. M'ha agradat molt.
Desitjo que tingueu un BON NADAL per a tu i tots els teus.
Forta abraçada,
Joaquín Tintoré
Moltes gràcies Joaquim!
EliminaNosaltres també us volem desitjar un bon Nadal i un encara millor Any Nou.
Una abraçada i fins aviat.
Enyranyable aquest post. M´agrada el pessebre de la teva mare.
ResponEliminaQuines manetes !!!
Bon Nadal
Sí, Isabel. Hauríem de conservar, difondre i promoure més aquestes tradicions tan nostres que ens han anat acompanyant des de sempre.
EliminaLa mare hauria estat molt contenta de veure exposat el seu pessebre de ganxet! 😍😍😍