Plaça Nova amb la torre de Can Moragas i la font, construïda al taller de Gustave Eiffel, 1908. Foto: Àngel Toldrà Viazo. Fons: AMP.

divendres, 2 de desembre de 2016

Maria Gotas i Prats. Empresària surera de Palafrugell (1911-1915)


 Maria Gotas Prats 1867-1933 (foto: arxiu familiar)

El 2013, arran de la publicació del llibre de la Rosa M. Massana Ribas "Dones Emprenedores, Palafrugell 1857-1914", vaig adonar-me, que la meva besàvia, la Maria Gotas Prats, no es trobava en el recull. Per això, vaig contactar amb l'autora i, més tard, ella mateixa li dedicà un article juntament amb material gràfic, a la "Revista de Palafrugell", per elaborar millor la extraordinària història d'una dona lluitadora en la indústria suro-tapera de Palafrugell als inicis del segle XX. 

Maria Gotas Prats, va néixer a Palafrugell l’any 1867 i es va casar el dia 31 d’octubre de l’any 1891 a l'edat de 24 anys amb Enric Bruguera Corominas (1891-1911), fill de l’empresari Miquel Bruguera Bofill (1830-1905) i Catalina Corominas Bofill (1831-1915). Quan Miquel Bruguera (el seu pare polític) va morir l’any 1905, el negoci va passar a mans del seu fill Enric. Aleshores, l'empresa estava situada al carrer de la Llibertat, número 2 i disposava d’una taula i sis empleats. (AMP)* 
 Enric Bruguera Coromines (foto: arxiu familiar)
 

La Maria i l’Enric varen tenir dos fills: l’Angelina (1893-1974) i l'Eduard (1896-1964) però, dissortadament, el mes de gener del 1911, l’Enric moria i la Maria –que aleshores tenia 44 anys- es va veure obligada a prendre les rendes del negoci i tirar-lo endavant. Els seus dos fills tenien 18 i 15 anys, respectivament. 
Referent a l’empresa 

 Logotip fàbrica Miguel Bruguera
 inaugurada al 1875 (foto: arxiu familiar)
Gràcies a la meva família paterna, que ha guardat fins ara un paper de carta amb el corresponent logotip de l'empresa, s'hi pot llegir: Fabrique de Bouchons. Gros Comission Exportation Bouchons à Main. Lièges Carrés i amb lletres vermelles sobreposades diu: Bruguera & Demissy Successeurs. Finalment, a l’espai de la data hi consta: Palafrugell (Catalogne, Espagne)  fet que mostra que es tractava d’una empresa surera exportadora. 

Desprès de la mort de l'Enric Bruguera, la fàbrica va passar a ser regentada per Maria Gotas i va realitzar un canvi de logotip on hi podem llegirExportation, Manufactures de bouchons de liège, Propietaire… Maison fondée… Viuda de E. Bruguera.
La Maria, sabia llegir i escriure i, possiblement, també parlava francès, doncs estava emparentada directament amb la família Prats de la Carrera; gent d’una àmplia formació acadèmica a Palafrugell. Es considera que, a banda de gestionar i supervisar el treball de la fàbrica, ella mateixa havia de portar la comptabilitat i la correspondència. Tenia una bona amistat amb els propietaris la empresa surera de Can Genís i se sap que, en ocasions, la varen aconsellar sobre el bon funcionament del negoci. 

 Logotip fàbrica Vda. de E. Bruguera
vers 1911 (foto: arxiu familiar)
Es coneix, també, que fou una persona sensible als fets socials, ja que l’any 1924 va contribuir econòmicament en una tómbola benèfica que es va organitzar a Palafrugell. El motiu, era recaptar diners per ajudar als soldats del Regiment d’Àsia número 55, que aleshores estaven fent el servei miliar al Marroc ("Setmanari Baix-Empordà", 01-11-1924). (AMP)*


Maria Gotas Prats, va morir a Palafrugell el 25 de març de 1933 a l’edat de 66 anys i l'empresa continuà funcionant a mans familiars fins l’any 1992, aleshores, propietat del meu pare, Joan Bruguera Ferrer, com a Tapones E. Bruguera, SA.  

Agraïments: A la Rosa M. Massana, per haver recuperat la memòria de la meva besàvia i a la meva mare Lluïsa Martí Gich, per haver-nos facilitat la informació i tot el material gràfic. Gràcies a aquestes aportacions, ara es pot incloure la Maria Gotas Prats en el llistat de dones emprenedores de Palafrugell, permetent així ampliar en aquesta línia la parcel·la històrica palafrugellenca de l’etapa del 1857 al 1914.

 
(*)AMP Arxiu Municipal de Palafrugell

4 comentaris:

 1. Et felicito, Maria, per aquest documentat article que reivindica la figura de qui va ser la nostre besavia paterna.
  Lluís.

  ResponElimina
 2. Felicitats Maria pel teu bloc, de segur que Palafrugell amb la teva aportació guanyarà molta història.
  Rosa M.

  ResponElimina
 3. Hola Maria, moltes felicitats per aquest article i gràcies x compartir-ho i fer que sapiguem un xic mes del que era la nostra vila.
  Yolanda .

  ResponElimina
 4. Hola Maria, tinc editat el segon llibre de Dones emprenedores, en guardo un per tu.
  Rosa M.Masana

  ResponElimina