Plaça Nova amb la torre de can Moragas i la font monumental, construïda per la Societat d'Alts Forns de París, l'any 1882. Foto: Àngel Toldrà Viazo, 1908

divendres, 2 de desembre del 2016

Maria Gotas Prats. Empresària surera de Palafrugell (1911-1915)

Maria Gotas Prats, empresària surera del 1911 al 1915. Autor desconegut. Arxiu familiar Bruguera-Martí

El 2013, arran de la publicació del llibre de la Rosa M. Masana Ribas “Dones Emprenedores, Palafrugell 1857-1914”, vaig adonar-me que la meva besàvia, Maria Gotas Prats, no es trobava dins el recull. Per això, vaig contactar amb l'autora i, més tard, ella mateixa li va dedicar un article, juntament amb material gràfic, a la Revista de Palafrugell elaborant l'extraordinària història d'una dona lluitadora en la indústria suro-tapera de Palafrugell als inicis del segle XX.
 
Maria Gotas va néixer a Palafrugell, el 28 de març de 1867 i es va casar el dia 31 d’octubre de 1891 (amb només 24 anys) amb Enric Bruguera Corominas (Reims, 1865, Palafrugell, 27 de gener de 1911), fill de l’empresari Miquel Bruguera Bofill (1830-1905) i Catalina Corominas Bofill (1831-1915). Quan Miquel Bruguera (el seu pare polític) va morir l’any 1905, el negoci va passar a mans del seu fill Enric. Aleshores, l'empresa estava situada al carrer de la Llibertat, número 2 i disposava d’una taula i sis empleats.

Enric Bruguera Corominas. Autor desconegut. Arxiu familiar Bruguera-Martí
La Maria i l’Enric varen tenir dos fills: l’Angelina (1893-1974) i l'Eduard (1896-1964) però, dissortadament, el 27 de gener de 1911, Enric moria per asfíxia en caure dins una tina de fer vi i Maria, que aleshores tenia 44 anys, es va veure obligada a prendre les rendes del negoci i tirar-lo endavant. Els seus dos fills tenien aleshores 18 i 15 anys, respectivament.
 
Logotip de la fàbrica de taps de suro “Miguel Bruguera”, inaugurada l'any 1875. Arxiu familiar Bruguera-Martí
Gràcies a la meva família paterna, que ha guardat fins ara un paper de carta amb el corresponent logotip de l'empresa, hi podem llegir: “Fabrique de Bouchons. Gros Comission Exportation Bouchons à Main. Lièges Carrés” i amb lletres vermelles sobreposades diu: “Bruguera & Demissy Successeurs”. Finalment, a l’espai de la data hi consta: “Palafrugell (Catalogne, Espagne)”, fet que mostra que es tractava d’una empresa surera exportadora. 
Després de la mort d'Enric, la fàbrica va passar a ser regentada per Maria, que va haver de realitzar un canvi de logotip on es pot llegir: “Exportation, Manufactures de bouchons de liège, Propietaire… Maison fondée… Vda. de E. Bruguera”.
Maria sabia llegir i escriure i també parlava francès, perquè estava emparentada directament amb la família Prats de la Carrera; gent d’una àmplia formació acadèmica a Palafrugell. Es considera que, a banda de gestionar i supervisar el treball de la fàbrica, ella mateixa havia de portar la comptabilitat i la correspondència. Tenia una bona amistat amb els propietaris l'empresa surera de can Genís. D'aquí també se sap, que en diverses ocasions la varen aconsellar sobre el bon funcionament del negoci.
Logotip de la fàbrica a nom de “Viuda de E. Bruguera”, c. 1911. Arxiu familiar Bruguera-Martí
A banda, la Maria va ser una persona sensible als fets socials de la seva època, ja que l’any 1924 va contribuir econòmicament en una tómbola benèfica que es va organitzar a Palafrugell. El motiu, era recaptar diners per ajudar als soldats del Regiment d’Àsia número 55, que aleshores estaven fent el servei miliar al Marroc (Setmanari Baix-Empordà, 01-11-1924. Arxiu Municipal de Palafrugell).
Maria Gotas Prats va morir a Palafrugell, el 25 de març de 1933 a l’edat de 66 anys. L'empresa va continuar funcionant a mans familiars fins a l’any 1992, any en què Tapones E. Bruguera, S.A. amb el meu pare, Joan Bruguera Ferrer, al capdavant com a gerent, va haver de tancar les portes arran d'una forta crisi del sector surer.

Agraïments: A Rosa M. Masana, per haver recuperat la memòria de la meva besàvia i a la meva mare Lluïsa Martí Gich, per haver-nos facilitat la informació i tot el material gràfic. Gràcies a aquestes aportacions, ara es pot incloure la Maria Gotas Prats en el llistat de dones emprenedores de Palafrugell, permetent així ampliar en aquesta línia la parcel·la històrica palafrugellenca de l’etapa del 1857 al 1914
 
--
Per saber-ne més:
  • Dones Emprenedores, Palafrugell 1857-1914. Volum I. Rosa M. Masana Ribas. Col·lecció Nap tardà. Any 2013
  • Dones Emprenedores, Palafrugell 1857-1914. Volum II. Rosa M. Masana Ribas. Any 2016 [consulta en línia]
Blogs/webs:
I per escoltar-ne més:
  • Nines que aneu a l'aigua. Cançons tradicionals catalanes. Manuel García Morante (piano), Yrene Martínez Roca (soprano)

6 comentaris:

  1. Et felicito, Maria, per aquest documentat article que reivindica la figura de qui va ser la nostre besavia paterna.
    Lluís.

    ResponElimina
  2. Felicitats Maria pel teu bloc, de segur que Palafrugell amb la teva aportació guanyarà molta història.
    Rosa M.

    ResponElimina
  3. Hola Maria, moltes felicitats per aquest article i gràcies x compartir-ho i fer que sapiguem un xic mes del que era la nostra vila.
    Yolanda .

    ResponElimina
  4. Hola Maria, tinc editat el segon llibre de Dones emprenedores, en guardo un per tu.
    Rosa M.Masana

    ResponElimina
  5. C'est passionnant ..mon grand père a sûrement connu toutes ces personnes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un très grand merci pour vos paroles ! Pourriez-vous me donner votre courrier mail et essayer de chercher quelques informations de votre grand-père, Ramir.

      Elimina