Plaça Nova amb la torre de Can Moragas i la font, construïda al taller de Gustave Eiffel, 1908. Foto: Àngel Toldrà Viazo. Fons: AMP.

dissabte, 18 de març de 2017

Núria Parés i Borrell. Empresària pionera en el món de l'esport

Núria Parés i Borrell, professora de gimnàstica, vers 1970La Núria va néixer a Palafrugell el 27 de juliol de 1928. El seu pare, Ferran Parés, natural de Besalú, es traslladà a Palafrugell per casar-se amb amb Neus Borrell i anar a treballar d'escrivent a la fàbrica Armstrong, coneguda com «can Mario» o «manufactures del suro»

Núria al carrer de la Tarongeta, 1943
Amb només dotze anys, Núria era enviada per aprendre a cosir a ca la Pietat Dalfó Vila de Palafrugell, doncs a l'època, es considerava que a les dones no els calia anar a estudiar, però amb el temps, Núria esdevindria modista, professió que compartí amb el seu avi matern, el conegut sastre Borrell. 

Núria, anava i venia cada setmana de la Bisbal a Palafrugell en bicicleta per recollir feina a casa d'un sastre que li va ensenyar de fer pantalons i al cap d'uns anys ja de casada adquirí una màquina de cosir Singer i començà a treballar a casa seva com a «pantalonera» exclusivament de senyores. Hem de tenir en compte que això succeïa en plena postguerra, on les restriccions i els maltractaments contra les dones durant la dictadura franquista prohibia entre altres nombroses coartacions l'ús de pantalons al sexe femení, i aquestes només es podien vestir amb faldilles llargues. Tot i així, esquivant les restriccions falangistes de l'època, Núria va arribar a tenir cinc dones que cosien per ella, fins que va voler donar un gir radical a la seva vida i es convertí en emprenedora en el sector esportiu. L'any 1970, deixà les agulles i inaugurà al carrer de la Tarongeta, 21 de Palafrugell, l'«Institut de Bellesa Dama d'Elx». Núria, tenia aleshores quaranta-dos anys. Núria, la gimnasta, vers 1973
L'institut de bellesa, a banda de ser un centre d’estètica, fou el primer espai a la vila per a la pràctica de la gimnàstica, alhora que es complementava amb aparells revolucionaris per a l'època: una cinta vibradora, un aparell de sauna, dutxes, barres asimètriques i espatlleres, terra de parquet de fusta i, fins i tot, un piano. A més, Núria fou innovadora en instaurar en exclusiva al seu centre el «Mètode Jane Fonda» (actriu nord-americacna famosa en fer negocis amb els tutorials de fitness) per la qual cosa, es va haver d'anar a formar a Barcelona durant gairebé dos anys. Les classes sota el mètode En forma con Jane Fonda, incloïen escalfament i diversos exercicis aeròbics. Foren tot un èxit d'assistència per part de moltes dones de Palafrugell i de les rodalies i varen revolucionar els anys 70 i 80. 

Núria asseguda a la seva piragua. Llafranc, 1952
Núria té una marca personal de 5.000 m marxa de l'Estadi Municipal Josep Pla i Arbonès de Palafrugell en la categoria de veterans. A banda, la seva contínua formació es complementava amb l'acompanyament del seu espòs, Josep Maria Vives i Sureda (1924-2007), en la pràctica de diversos esports com ara anar a córrer, el llançament de javelina (disciplina on també competí oficialment en la categoria de veterans) el ciclisme, l'esquí o el piragüisme, entre d'altres. La peculiaritat en aquest darrer, fou que ells mateixos, juntament amb una altra parella d'amics esportistes de Palafrugell, Dolors Xicars Albi i Salvi Bofill Corominas, es varen fabricar ells mateixos una piragua de fusta, totalment artesanal, doncs Josep M. Vives a banda de ser un gran esportista era fuster i ebenista de professió. A l'any 1952, foren pioners en fer la baixada del riu Ter, des de Girona capital fins la seva desembocadura a la platja de Pals.

Núria Vives Parés, dempeus, simulant Nefertiti
A banda, Núria guanyà varis premis de fotografia, alhora que exposà en diverses col·lectives de pintura i escultura. Col·laborà en obres de teatre i de cine amateur. A més, durant anys, el matrimoni Vives-Parés participà de manera activa al Carroussel Costa Brava de Palafrugell, dissenyant i preparant tot tipus de carrosses on Núria n'elaborava els vestits i les coreografies dels figurants. D'entre totes les carrosses que varen fer cal destacar Tutankamon (1970), una carrossa que va trencar motlles, i consolidà Josep M. Vives com a «Mestre carrossaire».

Un any més tard de la inauguració de l'avantguardista institut, el 1971, es convertia en la primera escola de ballet del municipi i passava a anomenar-se: «El Estudio de Ballet», dirigit per la seva filla Núria Vives i Parés. Aleshores, mare i filla, compartiren el mateix centre amb respectives disciplines fins a la jubilació de Núria Parés, el 1990. 

Núria practicant el llançament de javelina, vers 1950
Gràcies a l'afició del matrimoni Vives-Parés a la fotografia, hi ha una extensa documentació conservada per ells mateixos fins al seu ingrés a l'Arxiu Municipal de Palafrugell. Es destaquen nombroses pel·lícules, però sobretot una gran quantitat de retrats sobre aspectes de la vila de Palafrugell, però també sobre les seves aficions personals, com per exemple: la de carrossaires, cinema amateur, dibuix, escultura i la pràctica de diversos esports, així com la participació en Campionats de Veterans d'Atletisme amb moltes medalles al seu palmarès.   

Josep i Núria en bicicleta
Núria Parés Borrell, l'esposa, la mare, l'amiga, la modista, la massatgista, la professora de gimnàstica, l'esportista, la pintora, la fotògrafa, l'actriu, l'emprenedora..., morí víctima d'un càncer, el 29 d'abril de 2003, a l'edat de 74 anys. Diu la dita que «darrere d'un gran home hi ha una gran dona». Imaginem, però, que aquesta afirmació la fan sobretot els homes, però també algunes dones que necessiten justificar l'entrega desinteressada de la vida a una causa que no és la seva, perquè ni la dona ni l'home no han d'anar ni darrera ni davant l'un de l'altre, sinó de bracet. I aquest fou el cas de la Núria i en Josep, perquè gràcies al seu home, la Núria va poder ser una dona activa, innovadora, lluitadora, valenta..., i tot el que ella es proposés de ser. 

n. de l'a. En motiu de la trobada de viquipedistes de l'11 de març d'enguany a l'Arxiu Municipal de Palafrugell i sota el tema «Viquimarató: Dona i Esport», vaig col·laborar en l'elaboració d'un article de Núria Parés i Borrell, en tant que emprenedora en el sector esportiu, que es pot consultar a la mateixa Viquipèdia.
Totes les fotos que surten en aquest article, varen ser fetes per Josep M. Vives i Núria Parés i que, actualment, formen part del fons de la família Bruguera-Vives.

10 comentaris:

 1. Maria esta molt millor que el primer que vares escriure.
  Me ha agradat molt . dons está molt ben explicat.I si vols
  encara hi-ha mes coses sobre la Nuri, també feia peus,i anava als domicilis, i era tant llesta i bona, que a la gent vella,ella mateixa feia escalfá l'aigua iels hi arreglava tot sense que se hagussin de preocupar per res
  i de vegades encara no cobrava,

  ResponElimina
 2. Felicitacions Maria! Ben documentat i explicat de forma clara i propera. N'esperem de nous! ;-)

  ResponElimina
 3. M'encanta Maria, m'has fer recordar a aquesta meravellosa dona,única i genial.

  ResponElimina
 4. La Núria Parés va néixer en una època en que les dones ho tenien molt difícil,la moral catòlica les va oprimir, sobre tot després de la guerra i encara més si eren inquietes, atrevides, valentes i creatives com ella. El reconeixement que li has fet és de justícia. Gràcies, de tot cor. Núria Vives Parés.

  ResponElimina
 5. Molt be!!! Era una dona especial i ravolucionaria!!! Tot el meu carinyo x a tota la família!!! Un homenatge merescut!!!

  ResponElimina
 6. Que bonic Maria! M'ha agradat molt llegir tot el que expliques de la Nuri i en Josep. Moltes coses ja les sabia, però d'altres no. Ara entenc que les seves disfresses de carnaval fossin veritables obres d'art! Recordo que cada any, m'esperava amb impaciència veure
  les fotografies o les pel.lícules de super 8 que filmava al meu avi per veure quina disfressa s'haurien preparat la Nuri i en Josep. M'encantaven!
  Tània
  Recordo molt a la Nuri. Des de la mirada d'una nena petita, era una dona que em despertava molta curiositat i certa admiració.
  La meva àvia estarà molt contenta de llegir-te. Gràcies!

  ResponElimina
 7. Anne Keane22/3/17 14:09

  Molt interessant Maria!

  ResponElimina
 8. Espero que el comentari aquesta vegada sí en quedi constància. Com diu l'Enric, molt ben documentat!!!
  Trobo que està molt bé això de recordar fets i gent que han representat un paper important en el poble.
  Continua escrivint, i escrivint molt!!!!
  Una abraçada

  ResponElimina
 9. Molt bona entrada i molt ben escrita, Maria. La lectura dels fets i l'encaix en la seva època configuren un retrat molt afinat i precís; i mostra la personalitat de la Nùria Parés. Un escrit modèlic. Enhorabona!!

  ResponElimina
 10. M'ha agradat tant! Es la mateixa Nuri la que un té present al llegir-ho. I la he sentit tant a prop que les llagrimes al recordar-la no em deixaven acabar. Era moderna, innovadora,generosa,i una esvalotada tant divertida!Montse Truyols Massoni

  ResponElimina