Plaça Nova amb la torre de Can Moragas i la font, construïda al taller de Gustave Eiffel, 1908. Foto: Àngel Toldrà Viazo. Fons: AMP.

dijous, 3 d’agost de 2017

El parlar de Palafrugell. El suro (2a part)

Palafrugell. Al fons, la torre de can Mario, la fàbrica de suro per antonomàsia a la vila. Dibuix a tinta sobre paper, 1957: Maria Ribot i Gasull (1925-1992)

En la primera part de El parlar de Palafrugell. El suro publicat en aquest mateix blog, vaig explicar l'experiència de l'alumnat de cicle superior de l'Escola Torres i Jonama de Mont-ras, en l'elaboració d'unes fitxes relacionades amb la parla autòctona palafrugellenca, després d'haver-los anat a fer una xerrada, aprofitant que el suro fou el tema pel projecte interdisciplinar durant el curs 2016-17.

L'activitat, doncs, consistí en triar diverses paraules o expressions de la indústria suro-tapera autòctona i que una vegada feta la selecció, en grups de dos o tres alumnes d'entre les classes de 5è i 6è, havien d'elaborar una fitxa explicant-ne el significat, cercar equivalències, l'origen, el grau de coneixement i una petita frase, a mode d'exemple, per a poder-la ubicar dins d'un context diferent. La font, en tots els casos, sempre era del llibre del qual en sóc coautora, juntament amb en Carlos Serra Mayoral, Coses sentides, el parlar de Palafrugell.

El resultat final, el trobareu aquí sota. La meva més sincera enhorabona a l'Escola, el professorat i, sobretot, a tota la mainada que va participar en el projecte. Fins la propera!

A cofes, a cabassats
A Palafrugell, qui no ha carrat ell, ha carrat el seu pare o el seu avi

A toc de corn

Anar a la saca

Cap de suro

Catxar

Deixies

Fotre a rodar

Fotre un tap a la boca

Grenyal

Que tomba, que gira...

Rebaixinc

Semblar de can Barris

Ser de mal carrar

Ser prim com una orella de gat

Ser tap i carbassa

Trobar taps a pertot

Xabec

Xiscar

6 comentaris:

 1. M.Angels Baqué4/8/17 12:53

  Gràcies Maria per fer-nos-ho tot tan fàcil. Una bonica i bona experiència. Un petit granet de sorra pel parlar palafrugellenc.

  ResponSuprimeix
 2. Felicitats Maria pel teu treball, al Pals quan hi feia d'infermera algú m'havia dit que s'havia fet un xabec. També havia sentir dir que una persona era de mal carrar i ara entenc el perquè. A casa havia escoltat dir: això es per fotreu tot plegat a rodar o a la bassa.

  ResponSuprimeix
 3. Felicitats Maria pel treball que has fet amb els nens de l'escola. M'encanta veure que hi ha gent que cuida la història d'un poble. Això fa que sempre siguem vius!
  Carme Soler

  ResponSuprimeix
 4. Molt bé Maria. Sempre molt interessant l'història local. Moltes felicitats. Segueix escrivint, no deixis mai de fer-ho
  Salutacions.
  Joan

  ResponSuprimeix
 5. Va ser una xerrada molt interessant i útil. Els nens i nenes estaven molt engrescats i van gaudir-ho. Moltes gràcies per la teva aportació i els teus consells !
  Anna M. Saballs.

  ResponSuprimeix