Plaça Nova amb la torre de Can Moragas i la font, construïda al taller de Gustave Eiffel, 1908. Foto: Àngel Toldrà Viazo. Fons: AMP.

dimarts, 24 d’abril de 2018

Nil Barrera i Ruiz «Mag Nil». Benvinguts al millor espectacle del món!

Mag Nil mostrant alguns dels seus trucs en un atapeït magatzem, 2018
Només els propis mags, il·lusionistes i prestidigitadors saben que, a banda de tenir certes habilitats, han de dedicar moltes hores de pràctica, doncs un mag, mai haurà de mostrar la solució dels seus trucs.

Mag Nil manipulant una bola dins un mocador, 2012
Nil Barrera Ruiz va néixer a Palafrugell, el 15 d'abril de 2003. Aquest jove de només quinze anys, porta més de mitja vida entretenint al públic amb sorprenents i misteriosos trucs, talment com si hagués nascut amb el do de tenir poders màgics o sobrenaturals. I és que Nil, a l'edat de només tres anys, es va començar a apassionar pel món del circ i tot el que l'envoltava, primerament als espectacles dels circs ambulants que arribaven a Palafrugell, com ara el Circo Europa, el Circo Americano o l'històric Circ Raluy i més endavant amb l'internacional Circ du Soleil

Mag Nil realitzant una exhibició de màgia amb només vuit anys, 2011
Aleshores, un joveníssim Nil comença a organitzar petits espectacles amb un reduït nombre d'espectadors (per a la família, amics, festes d'aniversari...) i ell mateix ho elabora tot; des dels números amb malabars fins als d'equilibri i més endavant, a ran d'una joguina de màgia que li regalà el seu pare, Nil acabarà incorporant-hi els primers jocs de mans. 

Tauró submarí i d'altres personatges de Tintin construïts per Nil
Conjuntament amb el procés de la descoberta de l'il·lusionisme, la imaginació de Nil s'anava afiançant amb dues altres passions; la lectura i l'escriptura i Nil s'inspira creant mons que els dona vida, construint maquetes de cartolina i cartró ploma dels seus personatges predilectes, com ara tots els de la saga de Tintin, conjuntament amb els artefactes que hi apareixen, com el coet que viatja a la lluna, l'avió biplaça, el tauró submarí i, fins i tot, el cèlebre Castell de Moulinsart. El mateix li succeí amb el musical de Geronimo Stilton, que a causa de l'impacte que li va provocar, decidí d'organitzar el seu propi, després d'haver-se llegit tots els llibres de la col·lecció.

Nil maquetista, construint el Castell de Moulinsart de Tintin, 2016
L'any 2014, un emergent Mag Lari inicia una col·laboració setmanal durant la segona temporada del famós programa de Televisió de Catalunya El Gran Dictat, i Nil va quedar meravellat per aquell prodigiós personatge, conegut a banda dels seus trucs sorprenents, pel seu humor elegant i alhora irònic, que ha consolidat una nova manera de fer màgia, fent que els seus espectacles i posades en escena siguin la clau del seu èxit. Aleshores Nil, amb només onze anys, sense saber ben bé com, va començar a prendre-li els trucs de màgia i és aquí on rau la gran singularitat del jove mag; Nil és totalment autodidacte, sense haver passat mai per cap escola ni cap curs, i es fabrica els seus propis trucs de màgia; per una qüestió de voler saber fins on pot arribar, però també perquè els bons són molt cars i difícils de trobar.

Mag Nil i Mag Lari al Teatre La Sitja de Fornells, 2017
Tot i que Nil domina gairebé totes les branques de l'il·lusionisme, els seus trucs predilectes són els de grans il·lusions que són els d'aparicions i desaparicions, asserrament, levitació o transformació, en caixes de tots tipus i mides. Caixes que fabrica ell mateix amb l'ajut del seu pare i la seva àvia en l'elaboració de les teles. A banda, la fidel companya d'actuacions, és la seva cosina Alba Ruiz Muñoz (de la mateixa edat que Nil) i de vegades, compta amb la col·laboració esporàdica d'algun amic o company de classe, que per sobre de tot, hauran de mantenir el secret professional de no desvetllar mai la solució de cap truc.

Mag Nil, protagonista d'un truc d'il·lusió a casa seva, 2016


Mag Nil actuant a la Fira Internacional de Màgia (FIMAG), 2017
Després d'ampliar les actuacions en espais de caire més public, com ara a: l'Eix Espai de Psicomotricitat, Centre Fraternal, al carnestoltes del Col·legi Sant Jordi, la 34ª Festa de l'Esport (organitzada per l'Institut Municipal d'Esports de Palafrugell), al Festival Flors i Violes o la Biblioteca Municipal de Palafrugell, la gran oportunitat de Nil arriba aquest 2018 a ran de l'èxit obtingut en l'actuació de l'any passat durant la 6a Fira Internacional de Màgia (FIMAG) de Torroella de Montgrí, juntament amb diverses joves promeses de l'il·lusionisme, dins la gala Mags Joves. D'aquesta manera, Mag Nil ha tingut un espectacle propi a la FIMAG d'enguany, dins l'Escenari descobertes, on ha pogut mostrar la vàlua de ser un mag totalment autodidacte i de fabricar-se ell mateix tots els trucs. Una funció que, bàsicament, va constar de grans il·lusions; alternant amb jocs visuals i de participació amb canvis de vestuari i l’ambientació que hi aporten la música, el fum i les llums.

Nil mostrant diversos trucs de màgia que guarda al seu magatzem, 2018
Nil, orgullós d'on ha arribat fins al dia d'avui, m'explica que amb tot el material de què disposa, podria fer més de cent números diferents d'il·lusionisme! Números que combina segons l'espai, temps de què disposa o públic per a qui a d'actuar. Però amb tal volum de material, a casa seva ja fa temps que no hi cap res més i ha hagut de llogar un magatzem, per bé que s'està plantejant de buscar-ne un d'encara més gran. 

Uns somrients Mag Nil i la seva fidel col·laboradora Alba, 2017
Per acabar l'entrevista, no m'estic de preguntar-li si de gran voldria continuar dedicant-se al món de l'il·lusionisme i, tot i que no té massa clara la resposta, doncs aviat haurà de començar a enfocar el seu futur acadèmic, sap que aquesta tria serà clau en donar continuïtat als seus espectacles perquè, al cap i a la fi, Nil, porta la màgia dins, des que va néixer.

Mag Nil a les xarxes socials:

20 comentaris:

 1. me-ha agradat molt Maria de veureaquest vailet tant espavitlat
  i enginyos !!!! es ben be que segurament ja va neixer amb
  aquesta deria, dons tant jovenet i fer-ho tant be, sembla
  impossible.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies mama!
   Talment és el que penso; aquest vailet té un do!

   Elimina
 2. Això sí que és tenir talent, i molt bé per dedicar aquest escrit a un talent tant jove, molt bé Maria!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Sònia! Segur que en sentirem a parlar sovint d'aquest jove mag.

   Elimina
 3. Endevant Nil!!!
  Gràcies Maria per compartir-ho amb nosaltres

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu Isabel, per estar sempre a punt d'una nova lectura!

   Elimina
 4. MARIA,
  QUE BONIC QUE LI HAGUIS DEDICAT AQUEST REPORTATGE!!!
  EL QUE M'AGRADA MES ES LA MANERA COM ENS VAS INTRODUINT
  AL PERSONATGE !!!
  MOLTES FELICITATS PER A TU I PER A ELL!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Núria per seguir-me. Tot i la distància en quilòmetres, sempre et sento ben a prop.

   Elimina
 5. Caramba amb en Nil, quin crac! Ja el vaig veure a l’Eix quan devia tenir 11 anys i vaig quedar meravellat! Aquest noi serà una estrella!
  Molt xulo Maria!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Enric. L'hauràs de tornar anar a veure i segur que tornes a quedar meravellat!

   Elimina
 6. Moltes felicitats Maria per l'article i per descriure tan bé el Nil.
  Sens dubte l'Empordà, és bressol de interessantissims personatges.
  Enhorabona i endavant Maria.
  Salutacions.
  Joan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Molt bona Joan aquesta de l'Empordà! Moltes gràcies per fer-te actiu seguidor d'aquest blog.

   Elimina
 7. Ostres! Tens tota la raó! Aquest noiet és un prodigi!!! Moltes felicitats!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Diana; per haver-lo llegit i per les felicitacions!

   Elimina
 8. Moltes gràcies Maria per haver dedicat aquest post al Nil. Tot i que ja ho sabia, el fet de recollir a l'article tota la seva trajectòria des de petit, m'ha fet veure clar que ell va néixer artista. Això espanta una mica, però estem molt contents per ell! Gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tens tota la raó; espanta, però segur que els seus pares l'encaminaran dins la bona gestió i direcció.
   Moltes gràcies per les teves paraules!

   Elimina
 9. Apa, cap a la biblioteca de Palafrugell si el voleu veure actuar!

  ResponElimina